Gotland Film Lab har under december och januari månad utlyst stipendier för filmrelaterat konstnärligt arbete på Gotland och har mottagit ca 150 ansökningar från hela världen.

Sex projekt har nu bjudits in till Gotlands Film Lab under våren/sommaren 2015. Dessa är:

- Utveckling av den experimentella dokumentären ”The name of what is Maidan?” av forskaren och filmaren Liza Babenko (Ukraina). Filmen utforskar ideologin bakom revolutionen som startade på huvudtorget Maidan i Ukrainas huvudstad Kiev 2014. Vistelse på BAC - Baltic Art Center, Visby samt stipendium på 20 000 kronor.

- Utveckling av långfilmen "People We Know Are Confused", med manusförfattare Birute Kapustinskaitė och regissör Tomas Smulkis (Litauen). Filmen cirkulerar kring tre karaktärer i Vilnius i en post-sovjetisk omvandlingstid. Vistelse på Östersjöns författar- och översättarcentrum, Visby. Stipendium 20 000 kronor.

- Utveckling av dokumentären Pink Dowry av Nonhlanhla och Sakhile Dlamini (Swaziland). Filmen handlar om de två lesbiska kvinnor som blev Swazilands första officiellt gifta par. Vistelse på BAC - Baltic Art Center/Östersjöns författar- och översättarcentrum, Visby. 20 000 kronor.

- Research inför långfilmen med arbetsnamnet Forheim av filmaren Petter Ringbom (USA/Sverige). Vistelse på Bergmangårdarna, Fårö, stipendium på 20 000 kronor. Petter Ringbom är verksam i USA men uppvuxen på norra Gotland och hämtar inspiration för sin nya långfilm ur de aktuella konflikterna kring Ojnareskogen.

- Utveckling och produktion av konstverket Milena av Sharon Lockhart (USA) på BAC - Baltic Art Center, Visby. Stipendium på 40 000 kronor. Sharon Lockhart är internationellt välkänd (aktuell i Sverige senast på Bonniers konsthall 2014) som konstnär som kommer att producera delar av sitt nya verk på Gotland.

- Manusutveckling av långfilmen Maryam med regissör/manusförfattare Zanyar Adami, manusförfattare Marioan Hosseini (Sverige/Irak) samt ett antal skådespelare. Vistelse på Bergmangårdarna, Fårö. Stipendium på 40 000 kronor.

De utvalda projekten är i tidig utvecklingsfas och uppvisar en stark grad av angelägenhet för vår tid. Urvalet har också formats av hur de ansökande har beskrivit vad de vill göra under vistelsetiden, relationen till platsen (Gotland) och vad stipendiet har för betydelse för projektets konstnärliga utveckling. Gotland Film Lab är ett samarbete mellan Baltic Art Center, Östersjöns Författar- och översättarcentrum, Visby Internationella Tonsättarcentrum, Bergmangårdarna på Fårö och Film på Gotland med stöd från Kulturrådet. Paola Ciliberto, Film på Gotland

Sten Melin, Visby Internationella Tonsättarcentrum

Livia Paldi , BAC - Baltic Art Center

Lena Pasternak, Östersjöns författar- och översättarcentrum

Kerstin Brunnberg, Bergmangårdarna