Previous

festivals

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

15 Internationella Poesifestivalen på Gotland

Deltagare

Liliana Ursu, Rumänien
Doris Kareva, Estland
Teji Grover, Indien
Rustam Singh, Indien
Oksana Zabuzhko, Ukraina
Cecilia Hansson, Sverige
Inger Bråtveit, Norge
Ingrid Storholmen, Norge
Christos Chrissopoulos, Grekland
Giorgos Chantzis, Grekland
Gunstein Bakke, Norge,
Hannan Awwad, Palestina
Jerker Virdborg, Sverige
Jan Henrik Swahn, Sverige
Håkan Bravinger, Sverige
Peter Curman, Sverige
Birgitta Wallin, förläggare och översättare, Sverige
Karin ”Kickan” Holmberg, skådespelare, Sverige

STRÅF vokal- och stråkvartett
Sanna Källman: sopran, violoncell
Åsa Johansson: alt, violin
Tobias Edvardson: tenor, viola
Francis Shaughnessy: bas, violin

Stefan Forssén: tonsättare, piano

Liliana Ursu är rumänsk poet, författare, journalist och översättare. Hon är född 1949 och har sedan tidigt sjuttiotal producerat kulturprogram i rumänsk TV och radio. 1977 debuterade Liliana som poet med diktsamlingen ”Viata deasupra orasului” (Life Above the City) och har sedan dess publicerat åtta diktsamlingar och två skönlitterära romaner. Hon har prisbelönats åtskilliga gånger för sin poesi och nominerades 2003 till Fernando Rielos ”World Prize for Mystical Poetry”

Doris Kareva är född 1958 i Tallin. Hon har arbetat på den Estniska Kulturtidskriften Sirp sedan 1978, har publicerat 13 diktsamlingar och en essäsamling, mottagit två nationella kulturpriser samt ett stort antal litterära priser. Hennes böcker är utgivna i Ryssland, Tyskland, Lettland, Sverige och Thailand och hennes dikter har översatts till en mängd olika språk. Hon har själv översatt poesi, drama och essäer; sammanställt antalogier, skrivit artiklar samt texter för klassisk musik och teater.

Teji Grover är född 1955 i Punjab, Indien. Hon skriver på hindi och en av de ledande lyrikerna i sin generation. Utöver fem diksamlingar har hon även publicerat en roman och en novellsamling. Under en tid vistades hon mycket i Sverige och har översatt svensk poesi till en antologi på hindi, Barf ki khushboo - "Doften av snö". i höst utger hon en volym med tolkningar av Ann Jäderlunds poesi. Hon har även översatt norska författare, däribland Hamsun. Numera lever hon i centrala Indien i Hoshangabad intill Narmadafloden.

Oksana Zabuzjko är född 1960 och bosatt i Kiev, Ukraina. Romanförfattare, poet och litteraturhistoriker. Har varit gästföreläsare vid flera amerikanska universitet, bl a Harvard. Vice ordförande i ukrainska Pen. Med romanen Fältstudier i ukraisnkt sex fick hon ett sensationellt genombrott i hemlandet. Romanen har översatts till över tio språk. Hennes andra böcker i urval är novellsamlingen Sestro Sestro, diktsamlingar, essäsamlingar och böcker om litteraturkritik. En ny roman kommer ut i Ukraina nästa vår.

Giorgos Chantzis är född 1972. Han har studerat filosofi vid universitetet i Aten samt avslutat den skönlitterära översättarutbildningen vid EKEMEL. Giorgos arbetar som lärare, skriver poesikritik och arrangerar seminarier om nyskriven poesi i Aten. Han har gett ut diktsamlingarna Karaoke Poetry Bar och Bella Boom, samt medverkat i en antologi med nya grekiska poeter.

Christos Chryssopoulos är född 1968 och är en av greklands mest profilstarka unga författare. Han har publicerat åtta böcker. Christos har medverkat i många antologier och skriver regelbundet i olika grekiska tidningar och tidskrifter. Han är flerfaldigt prisbelönad och hans böcker har blivit översatta till fem språk.

LOVE-PROJEKT CECILIA HANSSON OCH INGER BRÅTVEIT
En dialogisk undersökning och ett poetiskt utforskande av kärlekens gräns och utmaning. Vad händer när kärleken blir pressad så långt att bara klichén återstår? Vad rör sig i och mellan den dialogiska undanflykten? Kan man gräva ut sin kärlek? Kan man gräva fram sitt språk?
Love-projekt startades i januari 2007 (i Visby) av Inger Bråtveit och Cecilia Hansson. Under ett år har den poetiska korrespondensen pågått. Orden har sköljts fram och tillbaka. En love-dokumentär, ett poetiskt-dialogiskt destillat återstår. Vad finns kvar efter kärlekens våldsamma vågbrott? Texterna kommer att bli utsagda, att ifrågasätta och anropa.

Inger Bråtveit, f. 1978, debuterade 2002 med Munn mot ein frosen fjord (Tiden). I år aktuell med Siss og Unn (Oktober). Verksam i Oslo som författare, skribent och översättare för Det Norske Bibelsällskapets GT- revision 2010.

Cecilia Hansson, f. 1973, debuterade 2002 med Revbensdagar, morgnar (Modernista) 2005 utkom Tänj min hud. En förvandling (Modernista). I år aktuell med Spegelsken (Atlas). Verksam i Stockholm som författare och översättare.

Jan Henrik Swahn föddes 1959 och är uppvuxen i Malmö och Köpenhamn. Numera är han bosatt i Stockholm. Han debuterade som författare 1986 med romanen Jag kan stoppa ett hav och har därefter utgivit 8 romaner. Han var redaktör för Bonniers Litterära Magasin (BLM) 1990 och 1997-1999. Verksam också som översättare från danska, franska, polska och grekiska. I höst kommer ut hans senaste bok Manolis mopeder.

Jerker Virdborg, född 1971, är uppväxt i Lindome utanför Göteborg och numera bosatt i Stockholm och i Visby. Han debuterade våren 2001 med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt och året därpå utkom romanen Svart Krabba som bland annat belönades med tidningen Vi:s litteraturpris. Boken har översatts till sju språk. Våren 2005 publicerades romanen Försvinnarna och i fjol - Mannen på Trinisla.

Håkan Bravinger, född 1968 i Stockholm, är en poet, författare och förläggare. Han debuterade 1999 med diktsamlingen Som om det här var världen. Han har varit redaktör för tidskriften 00TAL och internationell sekreterare i Sveriges författarförbund samt var med och startade bokförlaget Salamonski. Sedan 2007 är han förläggare på Norstedts förlag. Hans prosadebut - romanen Bära bud - var under flera veckor ettan på DNs kritikerlista

Hannan Awwad är poet och ordförande för Palestinsk PEN

Birgitta Wallin är översättare och chefredaktör för tidskriften KARAVAN

Karin ”Kickan” Holmberg är sedan 10 år bosatt på Gotland. Hon är skådespelare, regissör, dramaturg och konstnärlig ledare för UngaRoma

Stefan Forssén, 2006 kunde pianisten Forssén fira jubileum: det var då 30 år sen han startade en jazztrio som fick namnet Änglaspel. Jazz har hela tiden varit det bärande elementet i hans musicerande, men han rör sig fritt mellan många genrer. I många år har Forssén samarbetat med Göteborgs kammarkör. Forssén arbetar också fortlöpande med barnkörer. Han är en varm vän av Lennart Hellsings diktkonst och har tonsatt ett stort antal av hans erser. Många av dem finns samlade på skiva och i bokform under titeln Tusen-och-en-natt-visor. För vidare info se www.stefanforssen.com

STRÅF – den sjungande stråkvartetten tillsammans med pianisten och tonsättaren Stefan Forssén kommer att ur-uruppföra en del ur föreställningen EVIGHETEN där textmaterialet kommer från den estniska poeten Doris Kareva (som också gästar årets poesifestival). EVIGHETEN uruppförs 24/9 på Kulturens hus i Luleå.

Program


 

Program

Texter

Deltagare

In English

Se ett inslag om festivalen på SVT HÄR