Zmitser Vajtsiusjkevitj
Den belarusiske musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj har i snart 20 år varit en av de mest lysande stjärnorna på den vitryska musikhimlen. Efter att ha inlett sin karriär i folkmusikgenren har han på senare år gjort sig känd som tonsättare av flera kända vitryska poeter.

Trots att Vajtsiusjkevitj sällan uppmärksammas i statliga vitryska media har han med sin känslomässiga och varierande musik, sin energi och karisma lyckats hitta en trogen publik i sitt hemland. Vajtsiusjkevitj är sedan 2001 konstnärlig ledare för WZ-Orkiestra (Öst-Västorkestern),som spelar en blandning av world music, retro, chanson, rock och vismusik.

Vid sidan av musik till vitryska poeter har gruppen även framfört vitryska översättningar av japanska, ryska, polska och italienska dikter.

Som ett resultat av det litterära samarbete som pågått mellan Sverige och Belarus under flera år kan Zmitser Vajtsiusjkevitj nu presentera ett svensk-vitryskt musikaliskt samarbetsprojekt som inkluderar tonsättningar av dikter av de svenska poeterna Katarina Frostenson, Kristofer Leandoer och Kennet Klemets översatta till vitryska.Missa inte Zmitser Vajtsiusjkevitj


Konsert på Författarcentret

Uddens gränd 3

torsdag 21 juni, 19:00

Fri entré