Previous

festivals

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

14e INTERNATIONELLA POESIFESTIVALEN PÅ GOTLAND
26-29 JULI 2007
Medverkande

Inger Edelfeldt har sedan debuten med Duktig pojke (1977) givit ut en lång rad romaner, novellsamlingar, ungdomsböcker, seriealbum och lyrik. Hon har vunnit en stor publik och flera litterära priser med böcker som Den täta Elden, Kamalas bok, Den förunderliga kameleonten och Det hemliga namnet. Inger Edelfeldt arbetar också som illustratör och översättare.

Om Det hemliga namnet: ”Hon har en alldeles enastående klar blick på samtiden, fiskar upp rörelser på djupet av vårt kollektiva medvetande som är svåra att få syn på just för att de finns rakt under näsan på oss.” Nina Solomin, SvD

Eva Runefelt är en av de allra främsta lyrikerna i den generation som framträdde på 70-talet. Hon debuterade dock med romanen I Svackan men har sedan dess renodlat lyriken. Efter åtta års uppehåll återkom Eva Runefelt med novellsamlingen Hejdad tid . I sina diktsamlingar som utkommit med långa mellanrum har hon sökt fånga ett möjligt livsalternativ med hjälp av ett personligt diktspråk. Hon har tilldelats flera litteraturpriser bl a Bellmanpriset, Ekelöfpriset och Gerard Bonnierpris. Eva Runefelt är aktuell med en ny diktsamlig I ett förskingrat nu.
Det förflutna är aldrig härifrån
Tidigt var jag vad som helst
Flicka pojke påfösare koltrast
Öppnade mig lätt
för tingen
jag skriver
för att ha något som funnits
Det förskingrade nuet i Eva Runefelts dikter sprider ut sig i tid och rum. Poeten samtalar med Horatius, Isis, van Gogh, Strindberg och det medeltida Alhambra, och med de närstående som icke längre är: ”allt snigelbor i mig, / allt fler i icke”. Hon flyttar in i andra varelser och ting och låter de andra och deras minnen vistas eller passera igenom sig; nuet är förskingrat, men närvaron desto starkare – sådan är Eva Runefelts förnimmelsekonst.

Katarina Gäddnäs är född i Finström på Åland. Hon studerade teologi i Åbo i början på 90-talet och debuterade 1997 med diktsamlingen Men göken gal, där hon beskriver livets kretslopp genom fyra kvinnors ögon. Hon har ett flödigt och intensivt bildspråk i sitt diktande där ett ständigt återkommande tema är kvinnans liv och utveckling. Katarina Gäddnäs har en självklar scenpondus och anlitas ofta som presentatör vid större litterära begivenheter i både Sverige och Finland.

Jaroslaw Klejnocki är född 1963, polsk poet, litteraturkritiker och översättare. Har givit ut sju diktsamlingar: bl a W drodze do Delft, (På väg till Delft, 1998), Mr Hyde, 2000 och Repoterzy, fotograficy oraz zawiedzeni kochankowie (Reportrar, fotografer och försmådda älskare, 2002). Jaroslaw Klejnocki arbetar vid Polska Litteraturinstitutet. Bor i Zalesie Górne, nära Warsawa.

Gerður Kristný är isländsk poet och författare, född och uppvuxen i Reykjavik. Hon avslutade sina studier i fransk och komparativ litteratur 1992. Gerður har varit redaktör för tidskrift Mannlíf och nu är hon författare på fulltid. Hon har skrivit poesi, TV manus, barnböcker. Hennes texter finner man i läroböcker för grundskola.

Kärt Hellerma är bosatt i Tallinn, Estland, där hon också är född och uppvuxen. Författare och kulturjournalist. Debuterade för tio år sedan med romanen "Alkeemia" (Alkemi). Betraktar sig som en moralist som bedriver en lågmäld samhällskritik.Men drömvärldar är också hennes tema. I sin senaste och femte bok, den nyutkomna novellsamlingen "Jag älskade David Copperfield" visar hon prov på en absurd humor där hon inte drar sig för att driva med populärkulturens klichéer.Boken har fått fina recensioner i hemlandet.

Per Zetterfalk doktorerar på skaparprocessen vid Dramatiska institutet i Stockholm, och disputerar i vinter med avhandlingen "Inter esse. Det skapande subjektet, Norén och Reality". Det är ett nytt slags forskning i mötet mellan konst och vetenskap, och arbetet omfattar även hans egen filmiska gestaltning. Tidigare har han gjort flera uppmärksammade kortfilmer och teateruppsättningar, även internationellt.

Katarina Kieri är född och uppvuxen i Luleå. Far- och morrötter i Tornedalen. Debuterade 1993 med diktsamlingen Slutet sällskap. Heltidsförfattare sedan början av 2000-talet. Skriver för vuxna, ungdomar och barn. Växlar mellan romaner, dikter och noveller. Regelbunden krönikör för Norrbottens-Kuriren sedan 1994 och Norrtelje Tidning sedan 2004. Arbetat som författarförmedlare för både Författarcentrum Norr i Luleå och Författarcentrum Öst i Stockholm. Styrelseledamot i Sveriges Författarförbund samt i Sveriges författarfond.
För närvarande bosatt i Norrtälje.

theArtfulTechnofuckingMediahippies är ett konstnärskollektiv, som i denna föreställning består av Zachris Trolin och C. Anders Wallén. Kollektivet arbetar med datorbaserad, realtids ljud- och videokonst. Ett av kollektivets måtton är ”you’ve got to fuck up the technology you’ve got rather than let the technology fuck you up”.
http://www.artfultechnofuckingmediahippies.se/

Daniel Eideholm (f. 1978) började sin musikaliska skolning som sångare i ett black metal-band, men när han insåg att det han tyckte var bäst var när gitarristerna stämde sina gitarrer sökte han sig till EMS (Elektroakustisk musik i Sverige/Svenska rikskonserter) och gick där EAM-linjen 1999–2000. Han har därefter jobbat mest med modern dans samt varit delaktig i omkring ett dussin cd-utgåvor under olika namn och stilar. ”Det som mest intresserar mig konstnärligt och det som jag försöker gestalta genom mina verk är förhållandet mellan oss människor och maskinerna. Ljudlandskapen är ofta hämtade från industrier, rymdljud och olika religiösa ceremonier.”
http://daniel.eideholm.se/

Emil Grönhagen (f. 19??) är ljussättare.

Anna-Tora Jonasson (f. 1975) är danskonstnär, utbildad på Danshögskolan, Stockholm och på School for New Dance Development i Amsterdam. Hon har även studerat butoh i Japan för Min Tanaka och Yoshito Ohno. Hennes främsta redskap och intresse är improviserad danskonst, och har i samarbete med konstnären Nic Langendoen framfört improviserade danssolon i 8SEL, en föreställningsturné på konsthallar i Norrland under åren 2002–2003. Sedan år 1999 arbetar hon även pedagogiskt med dans med barn och ungdomar. Hon är också dansvetare och medlem i dans-performance-kollektivet ’dust’. ”Jag vill möta andra människor, konstformer, platser och mej själv (mina tankar, fördomar, upplevelser och utlevelser) i mitt dansande.”

Pär Johansson (f. 1972) är tonsättare och ljudkonstnär. 1995–7 studerade han elektroakustisk musik på EMS, där han också är verksam som bibliotekarie och lärare i akustik och ljudsyntes. Han har en fil.mag. i biblioteks- och informationsvetenskap och är även utbildad till civilingenjör. ”Min musik är ofta berättande, narrativ, och innehåller ibland omedelbart igenkännbara ljud, men den är knappast program­musik i traditionell mening, även om jag ofta hämtar inspiration ur litterära eller filosofiska källor. Inte heller är den konceptuell ljudkonst, eftersom det estetiska utförandet för mig är lika viktigt som de bakomliggande idéerna. Avsikten är att musiken skall kunna avnjutas också utan kännedom om idéinnehållet.”
http://www.parjohansson.se/

Jan Liljekvist (f. 1962) har studerat komposition för bl.a. Lars-Gunnar Bodin, Rolf Enström och Anders Blomqvist på EMS EAM-linje 1999–2000. På 1980-talet gitarrist och sångare i skrammelrockbandet The Shoutless som gjorde ett antal skivor och turnerade i Europa. Fiolist i pagan metal-bandet Månegarm. Medverkar som musiker och kompositör i olika dans- och teatersammanhang. Jan Liljekvists musik kan höras på cd:n The strange and incredible world of Dr. Jayne Insane & the Gutbucket Philharmonicks (FYCD 1022) samt på ”Eight times falling” (Elektron Records). Lars-Erik Olsson (f. 19??) är ljussättare.

Zachris Trolin (f. 1981) är född och uppvuxen på Gotland. Han har nyligen avslutat EAM-linjen på EMS, och har tidigare studerat data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet, gått förberedande konstskola och tagit fil.kand.-examen vid Södertörns högskola. Zachris Trolin har deltagit med musik bl.a. i festivalerna ElektRålis, No Shit och Hide SoundArt 2003–06.

C. Anders Wallén (f. 1950) är bildkonstnär utbildad på Konstfack (måleri, 1970-75). ”Jag är målare, älskar arbetet med färg och pensel och måleriets problem. Mitt möte med datorn, som ett oöverträffat verktyg att komplicera arbetet, bjuda motstånd och möjligheter. Det mötet var för mig en naturlig utveckling av mitt måleri och konstnärliga arbete.”

Per Åhlund (f. 1976) låter under namnet Diskrepant konkreta och akustiska ljud möta digitalt processade inspelningar. Resultatet är mörka elektroniska ljudlandskap i skymningszonen mellan kaos och kontroll.
http://www.myspace.com/diskrepant

Program